May 15, 2017

Zamena ulja u kompresoru

Servis klima uređaja na automobilu ne radi se zbog zamene freona već zbog zamene dotrajalog ulja.

Redovno servisiranje auto klime je neophodno da bi se održao potreban nivo ulja i gasa u sistemu, koji obično kalira od 10-15% godišnje. Gubitak gasa znači i gubitak ulja.

Obično se vozačima preporučuje servisiranje auto klime jednom godišnje (mali servis) ili svake druge godine (veliki servis).

Česte su zablude da nije potrebno raditi servisiranje klime jer se ona retko uključuje. Međutim, bez obzira da li klima radi ili ne, nakon 20-tak meseci ulje počinje da gubi svoj viskozitet.

Veliki servis se preporučuje svake druge godine jer je neophodno redovno menjati filter-sušač koji je čest uzročnik kvara kompresora auto klime. Dotrajao filter-sušač podiže pritisak u sistemu klima uređaja, zadržava ulje i na taj način kompresor ostaje bez podmazivanja.

Skoro u svim kompresorima karike na klipovima su od teflona, pa ukoliko nema kvalitetnog podmazivanja, teflon se oštećuje i počinju problemi u radu klime.

Kod nekih kompresora nivo ulja može se kontrolisati u montiranom stanju, dok se kod većine kompresor mora demontirati pa onda izvršiti kontrola nivoa ulja u njemu. Kod demontaže kompresora, najpre treba ispustiti rashladno sredstvo u bocu ili izolovati kompresor od sistema.

U sistemu auto klime potrebno je koristiti isključivo novo ulje, oslobođeno od primesa vlage. Posle dolivanja ulja u kompresor, radi pravilne preraspodele ulja, sistem treba ostaviti u radu najmanje 10-tak minuta. Nakon svake kontrole ulja potrebno je zameniti zaptivne gumice na zavrtnju otvora za dolivanje ulja.

Izuzetno je važno da u sistemu klima uređaja uvek bude propisana količina ulja, osim kod zamene kompresora koja iziskuje dolivanje ulja u količini koja je bila u prethodnom kompresoru.

Redovno servisirajte auto klimu Vašeg automobila jer većina kvarova je upravo posledica neredovnog i nestručnog

održavanja.

Zato Vam preporučujemo da se obraćate servisima sa dugogodišnjim iskustvom i stručnim kadrom kakav je servis auto klima Siniša Barič!